Zákon o referendu v Senátu zřejmě narazí

Roman FOJTA, moderátor
--------------------
K uzákonění pravidel obecného referenda jsou senátoři z větší části skeptičtí. Ukázalo se to na společném jednání sněmovní a senátní komise k ústavě. Podle dosavadních vyjednávání poslanců by ve sněmovně mohla mít šanci verze, podle které by o vypsání referenda muselo žádat půl milionů občanů. Platnost by pak byla podmíněna účastí nejméně třetiny voličů.

--------------------
Zatímco ve sněmovně by zřejmě zavedení obecného referenda ústavní většinu získalo, v senátu s největší pravděpodobností narazí.

Miluše HORSKÁ,  senátorka /nestr. za KDU-ČSL/
--------------------
Naše ústava zajišťuje naprosto regulérní podmínky pro všechny ty zúčastněné strany. Takže senát spíše vnímá to, že referendum obecně potřeba není.

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/
--------------------
Já obecně podporuji referendum jako nástroj, který nenahrazuje reprezentativní nebo parlamentní demokracii, ale je jejím doplňkem.

--------------------
Celostátní referendum ve sněmovně prosazují ANO, SPD, Piráti, komunisté a sociální demokraté. Ve hře jsou zatím tři návrhy. Liší se například v tom, jestli by připustili rozhodnout ve všelidovém hlasování o vystoupení z Evropské unie nebo z NATO.

Petra TUHÁČKOVÁ, redaktorka
--------------------
Poslanci tu senátorům představili, na čem je ve sněmovně shoda. O vypsání referenda by podle nich muselo žádat minimálně půl milionů lidí. Aby bylo platné, musela by se ho účastnit nejméně třetina voličů.

Kateřina VALACHOVÁ, předsedkyně sněmovní Stálé komise pro Ústavu České republiky
--------------------
Celostátní referendum já vnímám jako doplněk zastupitelské demokracie, jako možnost, aby se lidé mohli v průběhu funkčního období sněmovny a senátu směrem ke svým zastupitelům vyjádřit o některých otázkách přímo.

Marek BENDA, poslanec /ODS/
--------------------
Demokracie není systém vlády většiny. Demokracie je systém ochrany menšin, diskuze, nalézání nějakých konsenzů a kompromisů. Takže prvky většinového vládnutí do ní vnášet pokládám za téměř zbytečné.

--------------------
Společné zasedání obou komisí pro ústavu mělo jen informativní charakter. Jejich členové se k němu znovu vrátí patrně v polovině července. Petra Tuháčková a Antonín Šimůnek, Česká televize.